Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prijs Fonds Harzé met talentvolle laureaten

Fonds Harzé Prijs 2025

In Congrescentrum De Pitte in Boom vond de uitreiking van de Prijs Fonds Harzé voor het academiejaar 2023-2024 plaats. Het Fonds Harzé, ondersteund door de Koning Boudewijnstichting, richt zich op studenten uit de 3e graad van het middelbaar onderwijs en hogeschool- en universiteitsstudenten. 

Het fonds stimuleert innovatieve projecten op het gebied van circulaire economie, recyclage en duurzaamheid.

 

Finalisten 2023-2024

Tijdens het academiejaar 2023-2024 hebben talrijke studenten en studentengroepen deelgenomen aan de oproep van het Fonds Harzé.   Hun bijdragen tonen het groeiende bewustzijn en de betrokkenheid bij duurzaamheidsvraagstukken binnen het onderwijs.

 

De trofee

"Elk jaar vragen we een kunstenaar om de trofeeën te maken voor de winnaars in elke categorie", zegt Hilde Hanselaer.   "Het enige criteria is dat ze het circulaire gedachtegoed weergeeft in het kunstwerk. Dit jaar heeft Nele Brughmans dat op een prachtige manier gedaan in speksteen, de ruwe grillig gevormde stenen kregen een met de hand uitgekerfde en gepolijste ring om het circulaire vorm te geven.

 

DE FINALISTEN

15+ onderwijs:

WINNAAR

CLW-VTI Brugge, project “ DE WISSEL” :

De leerlingen uit de richting VERKOOP van het traject duaal leren hebben een ruilproject opgezet. In eerste instantie om verspilling tegen te gaan en kleding en speelgoed te ruilen. Omdat ze geconfronteerd werden met kinderen en jongeren die wel nood hadden aan kleding maar niet konden ruilen hebben ze het project verder uitgewerkt en een oplossing gezocht, en gevonden ter ondersteuning van kinderen en jongeren in kansarmoede.

De leerlingen kregen een cheque van 1.000 euro en de school, met gemotiveerde leerkrachten zoals Valerie Laoufi die zich achter de leerlingen heeft gezet en ondersteuning heeft geboden heeft de trofee in ontvangst mogen nemen.

 

18+ onderwijs:

EERVOLLE VERMELDINGEN:

Lauwers Paulien en Theys Daan, project “BONER”, duurzame kunst en design van de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Zij waren aanwezig en hun project rond een nieuwe circulaire grondstof voor kunst en designobjecten uit beendermeel kon de jury bekoren. Ook de opzet om andere studenten te leren omgaan met dit materiaal werd door de jury gewaardeerd.

  • Engels Ulrike, project “AEEA” Optimalisatie van AEEA inzameling in Vlaanderen. Ulrike deed vanuit de Universiteit Antwerpen een onderzoek naar consumentengedrag bij het afdanken van GSM’s en laptops en wat de drijfveer zou zijn voor mensen om die sneller in het circulaire circuit te brengen.
  • Vervoort Anton, project “THE REEF” ecologische algenbestrijding, eveneens verbonden aan de Universiteit Antwerpen deed onderzoek naar ecologische manier om blauwalgen te bestrijden. Hij ontwikkelde een verhuursysteem met houders uit gerecycleerde kunststof en mosselen als natuurlijke filter.

LAUREATEN:

  • Van Overbeke Patricia, project “ATOMIQ” :

Patricia ging aan de slag met scheerwol afkomstig van lokale schapenboeren die anders zou worden vernietigd. Zij maakt een zitobject dat volledig uit wol bestaat en dat door verschillende technieken te gebruiken een solide vorm aanneemt. Er wordt verder ook nog onderzocht of met dezelfde technieken isolatieplaten gemaakt kunnen worden of harde platen die als basismateriaal voor allerhande toepassingen kunnen dienen. Ook Patricia werd ondersteund door promotoren Wim Valvekens en Johan Walravens uit de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Patricia mocht een cheque van 250 euro en een certificaat in ontvangst nemen.

  • De Mayer Karen, project “INPAKT”:

Karen ging op zoek naar een manier om sofa’s te verpakken met een herbruikbare transportverpakking die bovendien ergonomisch  was voor de gebruikers. De verpakking is aanpasbaar voor verschillende maten sofa’s en is vele malen herbruikbaar. Het vereenvoudigd ook het uit- en herpakken van sofa’s om kwaliteitscontroles uit te voeren. De afvalberg aan karton , bind strips en wegwerpfolie wordt door haar ontwerp aanzienlijk verlaagd. Karen kreeg  ondersteuning van haar promotor Els Dubois van de Universiteit Antwerpen. Voor haar werk viel ze al eerder in de prijzen, Karen werd genomineerd voor de NBN Sustainability Award, een deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs voor duurzame scripties. Van het Fonds Harzé kreeg ze een certificaat en een cheque van 750 euro.

 

WINNAAR:

Van Oudheusden Tobias, project ”LUMECO” :

Tobias heeft zowel zijn juryverdediging als de uitreiking online gedaan vanuit Zweden omdat hij daar momenteel verder studeert. Zijn betrokkenheid, de degelijke onderbouwing van het dossier en zijn motivatie hebben grote indruk gemaakt op de jury. Vanuit persoonlijke ervaring ging Tobias aan de slag om een duurzame continue glucosemonitoring sensor te ontwikkelen. Heel veel van het materiaal voor continue glucosemeting is voor eenmalig gebruik. Tobias heeft onderzocht welke componenten in aanmerking kwamen om langer gebruikt te worden en kwam tot een applicatiemodule die veel minder moet vervangen worden. Tobias heeft ook al de Ecodesign prijs van OVAM/ Vlaanderen circulair in ontvangst mogen nemen gevolgd door een artikel in Recycle Pro, het vakblad voor de recyclingindustrie.

Van het Fonds Harzé namen zus Sarah en mama Ingrid vol trots de cheque van €1.500 en het certificaat in ontvangst, zijn al even trotse promotor bij de Universiteit Antwerpen, Regan Watts was aanwezig om de trofee voor de universiteit in ontvangst te nemen.

 

Criteria en selectieproces

De ingediende projecten werden beoordeeld op basis van hun innovativiteit, haalbaarheid en impact op het gebied van circulaire economie en recyclage.

https://fondsharze.be/criteria/

De jury, bestaande uit experts op het gebied van duurzaamheid en onderwijs, selecteerde de meest veelbelovende projecten voor een geldprijs en de onderwijsinstellingen van de winnaars in de categorie 15+ en de categorie 18+ bovendien voor een trofee.

 

Toekomstige oproepen

 

Het Fonds Harzé blijft zich inzetten voor het ondersteunen van duurzame initiatieven binnen het onderwijs. Studenten en docenten worden aangemoedigd om toekomstige oproepen te volgen en deel te nemen aan dit waardevolle initiatief.

Voor meer informatie over het Fonds Harzé en toekomstige oproepen kunt u terecht op onze website www.fondsharze.be waar studenten en promotoren kunnen doorklikken naar de openstaande oproep 2024-2025.

Foto's Jonas Glassée – Verdant Creative  / NNieuws

Fonds Harzé Prijs 2025

Fonds Harzé Prijs 2025

Fonds Harzé Prijs 2025

Fonds Harzé Prijs 2025

Schommelei 1, Boom, België

Fonds Harzé Prijs 2025

Deel dit artikel